Studieturer

18/05-15

Informasjon om studietur til Israel og de palestinske områdene påsken 2018

Avreise torsdag 22. mars – hjemreise søndag 1. april (1. påskedag)

Vi har reservert 20 flybilletter hos Turkish Airways, via Pluss-reiser i Norge.

AWAD reisebyrå i Jerusalem står for alt i den praktiske delen av reisen og har bestilt hoteller.

Rannfrid Thelle, bibelforsker ved Univ. i Wichita, USA er faglig leder for studieturen.

Hun har god kompetanse både historisk og lokalt – og har arrangert flere interessante turer for Religionslærerforeningen tidligere.

Pris: cirka 20.000,- NOK i tre innbetalinger: 15. aug. 2.000 NOK, 15. des. 5.000 NOK, 12. feb. 13.000 NOK (+ evt. 4.000 NOK enkeltrom)

Dette inkluderer fly, dobbeltrom på hotell m/ frokost og middager, de fleste lunsjene, buss, guide, tips, inngangsbilletter samt tilskudd til en felles reisekasse. Denne bruker vi til å dekke opp diverse utgifter, så langt den rekker! Tillegg for enkeltrom 4.000 NOK. Alle MÅ ha reiseforsikring og deltakerne må selv dekke dette. Norske borgere får 3 måneders gratis turistvisum til Israel.

Angående sikkerhet; vi følger UDs reiseråd og har mange lokale kontakter. Vi følger situasjonen og har flere valgmuligheter og kan eventuelt justere planene underveis.

Kontakt Liv Gundersen så raskt du kan pga flybillettene.

Bruk privat e-post-adresse: livgund@online.no


Litteratur bl.a.:

Susan Abulhawa: Morgen i Jenin (Aschehoug 2010)

Sidsel Wold: Landet som lovet alt. Min israelske reise. (Spartacus 2015)

Amos Oz: En fortelling om kjærlighet og mørke. Pax 2004

Odd Karsten Tveit: Salongen i Jerusalem. Kagge 2016

Oslo 23. juni 2017

Fra reisekomiteen v/ Rannfrid Thelle, Gunnar Holth og Liv Gundersen

Foreløpig program: Studietur til Israel og De palestinske områdene

Tors. 22.3.        Oslo – Jerusalem

Sen ankomst til St. George hotell i Jerusalem, der vi skal bo i seks netter. Gangavstand til Gamlebyen.

Fre. 23.3           Jerusalem og Betlehem

Vi starter med et besøk ved Yad vashem, Holocaustmuseet. Deretter videre til Betlehem, med omvisning i Fødselskirken. Lunsj på «Krybbeplassen», hovedtorget i Betlehem. Møter ved Al Qadima, en kultur- og undervisningsinstitusjon drevet av den lutherske kirken og besøk ved et forsoningsprosjekt i utkanten av byen. Middag på hotellet og frivillig sabbatsspasertur til Klagemuren.

Lør. 24.3          Jerusalem og Hebron

Vi spaserer til Haram al-Sharif og får omvisning i Klippemoskeen og Aqsamoskeen og møte med representanter for administrasjonen av helligdommen. Etter lunsj på en egnet sjappe i Gamlebyen reiser vi til Hebron. Omvisning ved representant for TIPH-styrken i Gamlebyen i Hebron, besøk i Abrahamsmoskeen. Mulig møte med EAPPI (Ecumenical Accompaniment Program in Palestine and Israel). På veien hjem stopper vi ved utsalgssted for keramikk og hebronglass.

Søn. 25.3          Jerusalem/Ramallah/Bir Zeit

Vi opplever morgenliturgier i Gravkirken i Gamlebyen, der gresk ortodokse, armensk ortodokse, romersk katolske, syriske, etiopiske og koptiske ritualer foregår om hverandre i ulike kapeller. Besøk i den lutherske Church of the Redeemer ved siden av, med mulighet for deltakelse på gudstjeneste. Etter en lett lunsj reiser vi med buss til Ramallah via Samuels grav (gir et godt eksempel på kampen om hellige steder). I Ramallah har vi møter med ulike menneskerettighetsorganisasjoner. Vi besøker det nye palestinske nasjonalmuseet og avslutter dagen med middag i fredfulle Jifna (historisk det romerske Gofna).

Man. 26.3         Jerusalem

Denne dagen blir det mye gåing! Fokuset blir på helligsteder, historiske minnesmerker og med et kritisk perspektiv på hvordan historien fremstilles avhengig av hvem som forteller den. Vi vil MAO høre presentasjoner fra ulike aktører. For den som vil lese mer om «kampen om historien» (fra s. 11): https://www.archaeological.org/sites/default/files/files/HCA_FutureofthePast-AIAJuly2016.pdf.

Tirs. 27.3          Nablus/Garisim

Høydepunktet denne dagen blir besøk hos samaritanerne på Garissimfjellet ved Nablus. På vei ut av Jerusalem får vi muligens et møte med representanter for en settlerorganisasjon og/eller israelsk fredsorganisasjon. I Nablus besøker vi historiske og religiøse steder.

Ons. 28.3          Jerusalem – Nasaret

Diasporamuseet Beit Hatfutsot i Tel Aviv er første post på programmet. Deretter besøk i Umm el-Fahm, en palestinsk by i Israel, der nyere tids islamistisk/nasjonalistisk bevegelse har hatt sentrum. Så besøker vi Ibillin og skolen til den gresk-katolske tidligere erkebiskopen Elias Chacour (kjent for flere for boken Blodsfrender). Dersom det er tid, stopper vi kort i Kana før ankomst til Nasaret. Overnatting i Nasaret på St. Margarets, et tidligere anglikansk barnehjem, nå et enkelt hotell.

Tors. 29.3         Nasaret – Tiberias

Kort omvisning i Nasaret og bebudelseskirkene. Deretter Tsipori/Sefforis/Seffurya: en viktig ny by anlagt  av Herodes Antipas, og der noen forskere mener Josef og Jesus kan ha jobbet. Den palestinske landsbyen Seffurya ble utslettet i 1948 og kibbutzen Tsipori ligger der nå. Om ettermiddagen kjører vi rundt i Galilea til kjennemerker i området (Kapernaum, Saligprisningenes berg etc.). Overnatting og middag i Tiberias ved Magaan Kibbutz Tiberias (med svømmebasseng og strand).

Fre. 30.3           Tiberias – Jeriko

Vi starter med et stopp ved Magdala, sannsynligvis Maria Magdalenas opphavsbygd, der viktige arkeologiske funn er blitt gjort nylig. Deretter besøk i kibbutz Degania alfa, Israels første kibbutz. Videre til Beit Alfa, en synagoge fra antikken med imponerende mosaikker. Så kjører vi gjennom Jordandalen til Jeriko. Muligens besøk til Deir al-Quruntal-klosteret (avhengig av åpningstider) og stopp ved kjennemerker på veien. Middag i Jeriko. Videre til Jerusalem og overnatting ved Det gresk-katolske patriarkatets gjestehus (ligger i Gamlebyen, ved Jaffaporten).

Lør. 31.3          Jerusalem (frivillig heldagstur eller fridag)

Masada, Dødehavet og Qumran. Det skulle være mulig å velge å bli ved Dødehavet lengre ved å velge bort Masada.

Søn. 1.4            Jerusalem – Oslo

Dette er et foreløpig program, som vil kunne justeres eller omrokkeres, og i tillegg skal vi ha ulike møter.

Med tanke på å se steder og møte folk som gir mest utbytte, har turen har som mål å inkludere følgende:

Bibel og antikken: “Davids by”, Nablus (Sikem), Garissim, Hebron, Tiberias, Kapernaum, Qumran.

Jødisk historie: diasporamuseet i Tel Aviv, Jerusalem, den første kibbutzen, Yad Vashem (holocaustmuseet), noen utvalgte synagoger og møter med ulike grupper.

Kristendommens historie: Nasaret, Betlehem, Jerusalem, Kapernaum, møter.

Islams historie: Klippemoskeen og Al Aqsamoskeen, Jerusalem, møter.

Andre grupper: messianske jøder

Det moderne israel/palestinakonflikten: besøk i jødisk settlement eller møte med settlerorganisasjon (for å skjønne ideologien), møter med ulike grupper som: BTselem, Peace Now, Sabeel, EAPPI, TIPH, samt møte med norske representanter.

“Inn i religionenes verden”

Studietur – 14 dagers rundreise, Sri Lanka, lørdag 19. mars til lørdag 2. april 2016 (påsken)

Dere får nå anledning til å bli med på en spennende oppdagelsesferd inn i religionenes verden på Sri Lanka. I fargerike reisekataloger omtales gjerne Sri Lanka som øya med mange tusen års kulturhistorie, en frodig og vakker natur, et fargerikt folkeliv og lange hvite sandstrender. Alt sammen er sant, men det er også et land preget av en lang og fortærende borgerkrig, fattigdom, korrupsjon og brudd på menneskerettighetene. Ikke minst er det et land hvor man kan studere de store verdensreligionene som i århundrer har eksistert tett sammen.

Man kan øke sin forståelse for hva det vil si å leve i et land hvor buddhismen spiller en fundamental rolle, men hvor også hinduismen, kristendommen og islam har satt sitt preg på historie, mennesker, skikker og hellige steder. Det er et land hvor man kan besøke et hellig fjell som er pilegrimsmål for tilhengere av alle de fire store verdensreligionene, og man kan oppleve hvordan buddhister, hinduer og kristne oppsøker muslimske sufi-helligdommer for å finne trøst.  Det er et land fylt av kontraster på godt og ondt, og den som reiser til Sri Lanka drar ikke derifra igjen uten å ha utvidet sin horisont og lært veldig mye!

På denne reisen ønsker vi å finne ut mer om de fire store verdensreligionene og deres innflytelse på Sri Lanka, men vi vil også oppfylle noen av de lengslene som de fargerike reise-katalogene sår i oss. Vi ønsker at alle deltakerne skal få opplevelser for både “skinn og sinn”.

Vi skal undersøke katolske påskeritualer i Ngombo og sykle rundt blant klostre og stupaer i den gamle buddhistiske hovedstaden Anuradhapura.  Videre nord-østover drar vi inn i de tamilske områdene og besøker hindutempler i havnebyen Trincomalee, som har en lang historie. Vi skal også se nærmere på ulike former for buddhistisk praksis, besøke klostre og et meditasjonssenter, kravle opp i ryggen på en kjempestor buddhastatue og se noen buddhistiske helvetes-beskrivelser som får det til å løpe kaldt nedover ryggen. Vi skal stå på Sigriya klippefort og fordype oss i historien. Vi skal se på hinduistiske og buddhistiske ritualer i Kataragama – og for de som vil – blir det en nattvandring opp det hellige fjellet Sri Pada, Adams Peak, hvor vi sammen med pilegrimer kommer til toppen i det solen står opp over fotavtrykket til Shiva, Buddha, Adam og apostelen Thomas.

Vi skal besøke muslimske helgengraver og gå på byvandring med en muslimsk professor i Galle, helt i sør. Vi skal besøke en skole og få forelesninger underveis om Sri Lankas historie og religiøse mangfold.  Vi skal selvfølgelig også reise gjennom vakker natur med te-plantasjer og grønne fjell, kanskje besøke et barnehjem for elefanter, men helt sikkert få late oss litt i strandbyen Unawatuna, sør på Sri Lanka.

Faglig ansvarlig: Eva Mila Lindhardt, Høgskolen i Bergen

Filmklipp fra Sri Lanka: http://www.honorsintcollege.com/#!videos/cksi

Online nyheter fra Sri Lanka: http://www.onlinenewspapers.com/srilanka.htm

Med forbehold om valuta-svingninger og flypriser, så mener vi at turen vil komme på cirka 20.000,- NOK. Det inkluderer det meste: Fly, hoteller, måltider, buss, guider m.m.

Det er ganske stor interesse for turen, og en del har meldt seg etter kunngjøringen i Religion og livssyn nr. 1, 2015. Medlemmer av Religionslærerforeningen har selvfølgelig fortrinnsrett.  Maks antall deltakere: 25.  Påmelding innen 1. juli. Påmeldingen foregår fortløpende, den som kommer først til mølla osv.  Et depositum må betales innen 1. juli, foreløpig er beløpet noe uklart.

18. mai 2015: Vennlig hilsen studietur-komiteen

Eva Mila Lindhardt, Høgskolen i Bergen, Gunnar Holth, Valler vgs. Bærum, Rita Knutsen Ims, Kristelig gymnasium og ungdomsskole, Oslo og Liv Gundersen, Oslo Handelsgymnasium

Kontakt Liv Gundersen:   livgund@online.no

Tidligere turer


Kirkevandring i Oslo 17. april 2015

Vi besøkte St. Josephs katolske kirke i Akersveien, Hellige Olgas kirke, som er russisk-ortodoks (Akersveien 33) og Oslo Domkirke.

London

Religionslærerforeningens studietur til London ble arrangert 6. – 10. mai 2009. Kjersti Løken har skrevet en rapport fra turen. Kortversjonen kom på trykk i det siste nummeret av Religion og livssyn. Dette er fullversjonen: Londonrapport religion.no. Her er program og bakgrunn. Her er bilder.

Etiopia

Religionslærerforeningens studietur til Etiopia foregikk i uke 40 og 41 i 2009. Det var ca. 20 deltakere på turen. Programmet kan du se her: Studietur Etiopia Program. En reiseberetning, skrevet av Gunnar Holth: Reiseberetning. Lenke til bilder fra studieturen: bilder

Tyrkia

Religionslærerforeningens studietur til Tyrkia ble arrangert fra lørdag 28. september til fredag 11. oktober 2014.

Posted in | Comments Off