Studieturer

18/05-15

“Inn i religionenes verden”

Studietur – 14 dagers rundreise, Sri Lanka, lørdag 19. mars til lørdag 2. april 2016 (påsken)

Dere får nå anledning til å bli med på en spennende oppdagelsesferd inn i religionenes verden på Sri Lanka. I fargerike reisekataloger omtales gjerne Sri Lanka som øya med mange tusen års kulturhistorie, en frodig og vakker natur, et fargerikt folkeliv og lange hvite sandstrender. Alt sammen er sant, men det er også et land preget av en lang og fortærende borgerkrig, fattigdom, korrupsjon og brudd på menneskerettighetene. Ikke minst er det et land hvor man kan studere de store verdensreligionene som i århundrer har eksistert tett sammen.

Man kan øke sin forståelse for hva det vil si å leve i et land hvor buddhismen spiller en fundamental rolle, men hvor også hinduismen, kristendommen og islam har satt sitt preg på historie, mennesker, skikker og hellige steder. Det er et land hvor man kan besøke et hellig fjell som er pilegrimsmål for tilhengere av alle de fire store verdensreligionene, og man kan oppleve hvordan buddhister, hinduer og kristne oppsøker muslimske sufi-helligdommer for å finne trøst.  Det er et land fylt av kontraster på godt og ondt, og den som reiser til Sri Lanka drar ikke derifra igjen uten å ha utvidet sin horisont og lært veldig mye!

På denne reisen ønsker vi å finne ut mer om de fire store verdensreligionene og deres innflytelse på Sri Lanka, men vi vil også oppfylle noen av de lengslene som de fargerike reise-katalogene sår i oss. Vi ønsker at alle deltakerne skal få opplevelser for både “skinn og sinn”.

Vi skal undersøke katolske påskeritualer i Ngombo og sykle rundt blant klostre og stupaer i den gamle buddhistiske hovedstaden Anuradhapura.  Videre nord-østover drar vi inn i de tamilske områdene og besøker hindutempler i havnebyen Trincomalee, som har en lang historie. Vi skal også se nærmere på ulike former for buddhistisk praksis, besøke klostre og et meditasjonssenter, kravle opp i ryggen på en kjempestor buddhastatue og se noen buddhistiske helvetes-beskrivelser som får det til å løpe kaldt nedover ryggen. Vi skal stå på Sigriya klippefort og fordype oss i historien. Vi skal se på hinduistiske og buddhistiske ritualer i Kataragama – og for de som vil – blir det en nattvandring opp det hellige fjellet Sri Pada, Adams Peak, hvor vi sammen med pilegrimer kommer til toppen i det solen står opp over fotavtrykket til Shiva, Buddha, Adam og apostelen Thomas.

Vi skal besøke muslimske helgengraver og gå på byvandring med en muslimsk professor i Galle, helt i sør. Vi skal besøke en skole og få forelesninger underveis om Sri Lankas historie og religiøse mangfold.  Vi skal selvfølgelig også reise gjennom vakker natur med te-plantasjer og grønne fjell, kanskje besøke et barnehjem for elefanter, men helt sikkert få late oss litt i strandbyen Unawatuna, sør på Sri Lanka.

Faglig ansvarlig: Eva Mila Lindhardt, Høgskolen i Bergen

Filmklipp fra Sri Lanka: http://www.honorsintcollege.com/#!videos/cksi

Online nyheter fra Sri Lanka: http://www.onlinenewspapers.com/srilanka.htm

Med forbehold om valuta-svingninger og flypriser, så mener vi at turen vil komme på cirka 20.000,- NOK. Det inkluderer det meste: Fly, hoteller, måltider, buss, guider m.m.

Det er ganske stor interesse for turen, og en del har meldt seg etter kunngjøringen i Religion og livssyn nr. 1, 2015. Medlemmer av Religionslærerforeningen har selvfølgelig fortrinnsrett.  Maks antall deltakere: 25.  Påmelding innen 1. juli. Påmeldingen foregår fortløpende, den som kommer først til mølla osv.  Et depositum må betales innen 1. juli, foreløpig er beløpet noe uklart.

18. mai 2015: Vennlig hilsen studietur-komiteen

Eva Mila Lindhardt, Høgskolen i Bergen, Gunnar Holth, Valler vgs. Bærum, Rita Knutsen Ims, Kristelig gymnasium og ungdomsskole, Oslo og Liv Gundersen, Oslo Handelsgymnasium

Kontakt Liv Gundersen:   livgund@online.no

Tidligere turer


Kirkevandring i Oslo 17. april 2015

Vi besøkte St. Josephs katolske kirke i Akersveien, Hellige Olgas kirke, som er russisk-ortodoks (Akersveien 33) og Oslo Domkirke.

London

Religionslærerforeningens studietur til London ble arrangert 6. – 10. mai 2009. Kjersti Løken har skrevet en rapport fra turen. Kortversjonen kom på trykk i det siste nummeret av Religion og livssyn. Dette er fullversjonen: Londonrapport religion.no. Her er program og bakgrunn. Her er bilder.

Etiopia

Religionslærerforeningens studietur til Etiopia foregikk i uke 40 og 41 i 2009. Det var ca. 20 deltakere på turen. Programmet kan du se her: Studietur Etiopia Program. En reiseberetning, skrevet av Gunnar Holth: Reiseberetning. Lenke til bilder fra studieturen: bilder

Tyrkia

Religionslærerforeningens studietur til Tyrkia ble arrangert fra lørdag 28. september til fredag 11. oktober 2014.

Posted in | Comments Off